Er du vild med dokumentarfilm, og vil du gerne vide mere om dem, så læs endelig videre!

Her på bloggen finder du interessante artikler om alt inden for dokumentarfilm. Her nørder vi med dokumentarfilmen som genre. Her kan du læse om genrens opståen, de forskellige fortælleformer og stil. For at kunne lave en dokumentarfilm skal der først være en idé, og der skal skaffes adgang til de locations, hvor der skal filmes og tales med de medvirkende om deres deltagelse i dokumentaren. Det stiller store krav til, at instruktøren kan bevare overblikket, og hvis man gerne vil være godt klædt på som instruktør, så kan man med fordel tage en uddannelse til dokumentarfilminstruktør, hvilket du også kan læse mere om.

Emnerne for dokumentarfilm er utallige, og alt efter hvilket emne man ønsker at skildre, kan man så vælge en fortælleform. Nogle dokumentarinstruktører går efter at lave de autoritative dokumentarfilm – også kaldet klassisk dokumentar – hvor man fremlægger en sag for tilskueren baseret på videnskabelige fakta eller anden saglig dokumentation. Især tv-dokumentarer anvender ofte den klassiske dokumentarform. Men der findes bestemt også mange andre typer af dokumentarfilm, som f.eks. dramatiserer indholdet noget mere for at gøre det levende for tilskueren.

Streamingtjenesternes mangfoldige udvalg

En af de mange fordele ved streamingtjenesterne er, at man kan finde rigtig mange spændende, sjove, rørende, skræmmende eller provokerende dokumentarfilm om alt mellem himmel og jord. På f.eks. Netflix og HBO finder du et bredt og variereret udvalg, men også History Channel, TV2 og DR er gode steder at gå hen og streame dokumentarfilm. Når man ser dokumentarfilm, bliver man som regel lidt klogere, eller man bliver nødt til at forholde sig til den man se, og det kan sætte mange tanker i gang – om f.eks. klimakrise, dyrevelfærd eller børn i fattige familier. Det kan også være magtkritiske skildringer af forskellige politikere eller politiske regimer, som sætter sindene i kog.

Her finder du også inspiration til, hvilken dokumentarfilm der bliver set og talt om lige nu. Så kan du tale med i kantinen på arbejdet, når de andre har set en bestemt dokumentar, som er særlig interessant eller vækker offentlig debat. Du finder også information om ældre dokumentarfilm, som har vundet priser, eller som har særlige kvaliteter eller et indhold, som gør, at de stadig er relevante at se den dag i dag. Der er nemlig dokumentarfilm, der, ligesom spillefilm, bliver klassikere.

Med afsæt i denne blog bliver du klogere på dokumentarfilm, og du vil blive guidet til at finde frem til ”al guldet”, som er værd at se. På den måde kan du altid være på forkant med, hvad der sker på dokumentarfilm-fronten, og du kan læne dig tilbage i sofaen og opleve mange timers spændende dokumentarfilm, som blandt andet bliver anbefalet via denne hjemmeside.