Prisvindende og anmelderroste danske dokumentarfilm

Siden årtusindskiftet har der været vist mere end 130 danske dokumentarfilm i biograferne landet over, og mange af dem har vundet priser. Her er top 10-listen over de mest sete danske dokumentarfilm:

1: Gasolin

”Gasolin” er fra 2006 og skildrer historien om Danmarks største rockband. Her indgår interviews med Kim Larsen, Franz Beckerlee, Søren Berlev og Wili Jønsson. Der anvendes også filmklip fra arkivet og den legendariske musik. Filmen vandt tre filmpriser og er instrueret af Anders Østergaard.

2: Armadillo

”Armadillo” fra 2010 er instrueret af Janus Metz. Den handler om Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Det er en barsk film, hvor man følger de unge soldatter Mads og Daniel, som sendes til forposten Armadillo. Her bliver de konfronteret med krigens grusomheder. Filmen vakte en del debat – også politisk – og den vandt otte filmpriser.

3: Blekingegadebanden

”Blekingegadebanden” er filmen om Danmarkshistoriens største kup begået af Blekingegadebanden. Den havde premiere i 2008, er instrueret af Anders Riis-Hansen og vandt en Bodil for bedste dokumentar.

4: Og det var Danmark

”Og det var Danmark” er fra 2008 og fortæller historien om det danske fodboldholds succesperiode fra 1979, hvor Sepp Piontek bliver træner og frem mod EM-guldet i 1992.

5: Svend

”Svend” er historien om den socialdemokratiske politiker Svend Auken og hans politiske sejre og nederlag. Filmen, som havde premiere i 2007, er instrueret af Anne Wivel, som også var kæreste med Svend. Han døde et par år senere af kræft.

6: Ambassadøren

”Ambassadøren” handler om den danske journalist Mads Brügger, som på internettet får fat på et diplomatpas. Med diplomatpasset i hånden får han bl.a. adgang til Den Centralafrikanske Republik, hvor det lykkes ham at komme ind steder, hvor andre almindelige mennesker normalt er forment adgang. Det er en provokerende og spændende film, som vandt tre filmpriser.

7: Rocket Brothers

”Rocket Brothers” er en portrætfilm og hyldest til det danske rockband Kashmir, som instruktøren Kasper Torsting og hans filmhold følger i fire år. Den havde premiere i 2003 og vandt tre filmpriser.

8: Testamentet

”Testamentet” fra 2004 handler om Henrik, der står i problemer til halsen med sprut, stoffer og gæld. Men så arver Henrik en formue fra sin bedstefar. Christian Sønderby Jepsen har instrueret denne tragikomiske dokumentar, som modtog fire filmpriser.

9: Free the Mind

”Free The Mind” handler om tankens positive påvirkning af hjernen. Ifølge hjerneforskeren Richard Davidson kan mennesker, der f.eks. lider af angst og ADHD, ændre deres tankemønstre til noget positivt og dermed slippe for at tage medicin. Det er Phie Ambo, som har instrueret filmen, der er fra 2012.

10: De fem benspænd

”De fem benspænd” handler om filminstruktørerne Lars von Trier og Jørgen Leth, der udfordrer hinanden med arbejdskreative benspænd. Filmen er fra 2003, og den var Oscar-nomineret i 2004. Den vandt desuden fem filmpriser.