Uddannelse til dokumentarfilminstruktør

Nogle dokumentarfilminstruktører er selvlærte, og for dem er det learning-by-doing med kameraet. For andre kan en formel uddannelse som dokumentarfilminstruktør være en mulighed. I Danmark findes der flere muligheder for at tage en uddannelse eller kurser, hvor du lærer håndværket fra bunden af.

Dokumentarinstruktøruddannelse

På Filmskolen i København udbydes en dokumentarinstruktør-uddannelse, hvor du lærer, hvordan du idéudvikler og iscenesætter dokumentarfilm. Du vil lære at lave dokumentarfilm til forskellige platforme og formater, og du vil også blive undervist i ledelse og entreprenørskab, fordi du som instruktør må forventes at stå i spidsen for et dokumentarfilmhold og have det overordnede ansvar. Uddannelsen tager 4 år at gennemføre, og den er SU-berettiget. Der er en optagelsesprøve, som du skal igennem for at komme ind på Filmskolen, og der optages elever hvert andet år.

Kort- og dokumentarfilmuddannelse

På Kort- og dokumentarfilmskolen i Lyngby kan du tage en 4 måneders intensiv uddannelse i at lave dokumentarfilm. Her får du teoretisk viden, som effektivt omsættes i praksis, og du kommer til at stifte bekendtskab med alle aspekter af filmproduktion. Uddannelsen afsluttes med, at du selv instruerer en dokumentarfilm under supervision, og med din afgangsfilm er du klar til at gå ud i verden og lave flere dokumentarfilm. Uddannelsen er en betalingsuddannelse, som koster 44.800 kr. eksklusiv moms. Kort- og Dokumentarfilmskolen udbyder desuden en række kortere kurser, som du også kan have glæde af at deltage i for at udvikle dine færdigheder som dokumentarfilminstruktør.

All-round filmuddannelse

European Film College i Ebeltoft udbyder en all-round filmuddannelse af 8,5 måneders varighed, hvor du både får en introduktion til at lave dokumentarfilm, spillefilm samt alle de tekniske og praktiske aspekter af filmproduktion. Denne uddannelse kan være god for dig, som gerne vil lave dokumentarfilm, men som også gerne vil snuse til fiktion – spillefilmen. Håndteringen af det tekniske udstyr skal du jo lære, uanset om det er dokumentarfilm eller spillefilm, du vil beskæftige dig med på den lange bane. Uddannelsen koster 95.400 kroner.

Selvstændig eller ansat

Som færdiguddannet dokumentarinstruktør kan du enten vælge at være selvstændig og lave dine egne film eller have dit eget produktionsselskab. Du kan også blive ansat i et produktionsselskab i film- eller tv-branchen, eller du kan lave tv-dokumentar, hvis du f.eks. kan blive ansat hos DR, TV2 eller TV3. Der er mange muligheder, og jo dygtigere du er, jo bedre vil dine muligheder selvfølgelig være. Du kan forventes selv at være proaktiv og opsøgende eller komme med de gode idéer.